Oscar-gaala on lähinnä amerikkalaisen elokuvateollisuuden suurin ja seuratuin joka vuotinen tapahtuma ja tänä vuonna nuo himoitut ja halutut pienet pystit jaettiin jo 86. kerran.

Sen järjestää Yhdysvaltain elokuva-akatemia ja siellä palkitaan edellisen vuoden parhaimmat elokuvat. Tänä vuonna palkinnot siis menivät vuoden 2013 parhaille elokuville. Sen perinteinen ajankohta on maaliskuun puolessa välin, mutta tällä kertaa sitä siirrettiin viikolla eteenpäin talviolympialaisten takia. Ohjelmalla on runsaasti katsojia ympäri maailman ja voittajista lyödään jopa vetoja.

Oscar-huumahan käynnistyy siitä, että ennen pystien jakoa paljastetaan eri kategorioiden ehdokkaat. Sama elokuva voi olla useassa eri kategoriassa ehdokkaana, kuten tänä vuonnakin kaksi elokuvaa saivat molemmat kymmenen ehdokkuutta, American Hustle sekä Gravity. Poikkeuksellista tässä vuodessa oli se, että suomalainen lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? oli ehdolla myöskin lyhytelokuvien kategoriassa. Koko Oscareiden historian aikana tämä oli vasta toinen kerta kun näin tapahtui, ensimmäinen kerta oli vuonna 2002 kun Mies vailla menneisyyttä (ohjannut Aki Kaurismäki) oli yksi ehdokkaista.

Tällä kertaa menestynein elokuva oli Alfonso Cuarón Gravity-elokuva, joka voitti kaiken kaikkiaan seitsemän Oscaria, mm. paras ohjaus sekä musiikki. Gravity ei tällä pystimäärällä kylläkään päässyt edes lähelle Oscar-ennätystä, sillä kolme elokuvaa ovat onnistuneet saamaan 11 Oscaria. Nämä olivat Ben-Hur vuonna 1959, Titanic 1997 sekä Taru Sormusten Herrasta vuonna 2003.

Parhaaksi naisnäyttelijäksi valittiin Cate Blanchett roolisuorituksestaan elokuvassa Blue Jasmine ja parhaan miespääosan sai Matthew McConaughey elokuvasta Dallas Buyers Club. Kaikkien aikojen pääosaennätykset ovat Katherien Hepburnella, joka sai Oscarin roolisuorituksestaan neljästi sekä Daniel Day-Lewis on palkittu suorituksistaan kolmesti.

Jos elokuva saa viisi tärkeintä Oscaria, voidaan sanoa että silloin kyseessä on oltava melkoisen hyvä suoritus. Vain kolme elokuvaa tässä ovat onnistuneet, eli olemaan paras elokuva, parhailla pääosanäyttelijöillä, parhaalla ohjauksella ja parhaalla käsikirjoituksella. Nämä elokuvat ovat vuonna 1934 palkittu Tapahtui eräänä yönä, vuoden 1975 klassikko Yksi lensi yli käenpesän sekä Uhrilampaat vuodelta 1991. Kaiken kaikkiaan palkittavia kategorioita on 23.